فرورتیشآنلاین: انتشار یک ویدئو با مضمونی خطرناک موجب نگرانی کارشناسان حوزه سلامت شده است.
گاهی برخی فعالان شبکه اجتماعی با هدف جلب نظر مخاطبان اکسپلور اینستاگرام یا ویترین روبیکا، به توجه به شرایط جامعه محتوایی را منتشر میکنند که اطلاعات غلط را به جامعه منتقل میکند اما برای ادمینها درآمدساز است.
از مدتی قبل و همزمان با گران شدن روغن مایع در بازار، ویدئویی در فضای مجازی دست به دست میشود که ناشران آن مدعی شدهاند روغن خوراکی را میتوان پس از چندبار مصرف کردن با روشی ساده در خانه تصفیه کرد تا دوباره مورد استفاده قرار گیرد، در حالی که این موضوع غیر علمی و کاملا دروغ است.
«ایرج حبیبزاده»، کارشناس ارشد علوم و مهندسی صنایعغذایی با اشاره به این که هنگام سرخ کردن مواد غذایی، رنگ مواد غذایی تفت داده در روغن نباید قهوهای یا سوخته باشد، در گفتوگو با فرورتیشآنلاین تاکید میکند: «هنگام سرخ کردن مواد غذایی در روغن رادیکالهای آزاد ایجاد میشود که برای سلامتی مضر است، به همین دلیل کارشناسان روش بخارپز را به جای آن توصیه میکنند. اما درباره ویدئوی دروغی که منتشر شده باید بدانید در صورت تصفیه ظاهری روغن به روشی که معرفی شده، به دنبال بهکارگیری چندباره روغن در فرآیند سرخ کردن، غلظت رادیکالهای آزاد افزایش یافته و حتی ریسک خروج پارامترهای کیفی روغن از حدود مجاز افزایش مییابد.»
این ویدئوی دروغ در حقیقت شفافسازی ظاهری روغن را نمایش میدهد، در حالی که مصرف چندباره آن بدون تردید برای سلامتی خطرآفرین است.
هرچند شهروندان آگاه در منزل دست به اقدامات مشابه نمیزنند و سلامت خانواده با ریسک بیماری و سرطان مواجه نمیکنند، اما کسی نمیتواند تضمین کند که غذاهای رستورانها و فستفودها درروغن باچه کیفیتی سرخ میشود. آنچه مشتری مقابل خود میبیند یک ظرف پر از سیبزمینی زرد و براق یا هاتداگی است که در دل نان باگت انتظارش را میکشد، اما کمتر کسی به شرایط و مراحل طبخ آن اهمیت میدهد.
این که آیا رستورانها و فستفودها روغن مصرفی آشپزخانه را به موقع تعویض میکنند یا پس از تصفیه ظاهری بارها دوباره مصرف میشود، پرسشی است که مانند دیگر نقاط جهان وزارت بهداشت باید پاسخگوی آن باشد.