فرورتیشآنلاین: اورزولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اروپا در گفتوگویی مفصل با روزنامه آلمانی «تسایت» با اشاره به تنشهای اخیر با دولت آمریکا در دوران دونالد ترامپ گفت: غربی که ما میشناختیم دیگر وجود ندارد.
او در بخشی از این گفتوگو تاکید کرد: اروپا همچنان یک پروژه صلح است. اینجا الیگارشها تصمیمگیرنده نیستند، ما به کشورهای همسایه حمله نمیکنیم و آنها را تنبیه نمیکنیم. برعکس ۱۲ کشور در صف پیوستن به اتحادیه اروپا هستند، یعنی حدود ۱۵۰ میلیون نفر.
تنشها میان اتحادیه اروپا و آمریکا پس از اعمال تعرفههای گسترده از سوی آقای ترامپ بالا گرفت؛ اقدامی که بروکسل آن را «بیاساس و غیرقابل توجیه» خواند. در واکنش به این اقدام خانم فن در لاین تماسهای متعددی با مقامهایی از نروژ، ایسلند، کانادا، نیوزیلند، سنگاپور و امارات متحده عربی برقرار کرده و حتی با لیچیانگ، نخستوزیر چین نیز گفتوگویی کرده است؛ اقدامی که احتمال نزدیکی دوباره اتحادیه اروپا و چین را پس از سالها تنش تقویت کرده است.
او در این مصاحبه گفت: امروز جهان از نظر ژئوپولیتیکی هم کاملا بههم پیوسته است، و همانطور که در بحث تعرفهها میبینید، شبکه روابط ما حالا سراسر جهان را دربر میگیرد.
رئیس کمیسیون اروپا افزود: در حال حاضر میتوانم شبانهروز گفتوگو کنم. همه به دنبال گسترش تجارت با اروپا هستند، نه فقط برای منافع اقتصادی، بلکه برای وضع قوانین مشترک و دستیابی به ثبات. اروپا به خاطر ثبات و قابل اتکابودنش شناخته میشود و این ویژگی دارد بار دیگر ارزش پیدا میکند.
خانم فن در لاین که خود را «دوستی قدیمی برای آمریکا» و از حامیان جدی همکاریهای فراآتلانتیکی معرفی کرد و گفت با وجود دگرگونیهای عمدهای که دونالد ترامپ با سیاستهای تجاری تنشزا، بیاعتنایی به نظام چندجانبه، تهدیدهای الحاقطلبانه و نزدیکی آشکار به روسیه بهوجود آورده و باعث فاصله گرفتن بسیاری از متحدان سنتی آمریکا شده، پیوند تاریخی میان اروپا و آمریکا همچنان پابرجاست.
رئیس کمیسیون اروپا در پاسخ به این سوال که آیا آمریکا هنوز دوست اروپاست یا دیگر نمیتوان چنین گفت، از دادن پاسخ مستقیم طفره رفت و تنها گفت که روابط میان دو طرف «پیچیده» است.
او مستقیما از ترامپ انتقاد نکرد و حتی نامی از او نبرد اما بهروشنی نشان داد که با مسیری که ترامپ با فرمانهای پیاپی خود برای آمریکا ترسیم کرده، موافق نیست. نام ترامپ فقط از سوی خبرنگار مطرح شد.
خانم فن در لاین همچنین گفت: در اروپا، بچهها فارغ از درآمد خانوادهشان، میتوانند به مدرسههای خوب بروند. ما میزان انتشار گازهای گلخانهای کمتری داریم، امید به زندگی بالاتری داریم و در دانشگاههای ما بحث و گفتوگوی آزاد مجاز است. اینها ارزشهایی هستند که باید از آنها دفاع کرد. اروپا فقط یک اتحادیه نیست، خانهی ماست و مردم این را میدانند.
در بخش دیگری از این گفتوگو، رئیس کمیسیون اروپا به مذاکرات جاری با کاخ سفید اشاره کرد و گفت در صورت شکست این مذاکرات، اروپا ممکن است کالاهای تولیدی و خدمات دیجیتال آمریکا را هدف اقدامات متقابل قرار دهد. بروکسل امیدوار است که توقف ۹۰ روزه تعرفهها مسیر گفتوگوها را برای دستیابی به توافق باز کند.
اما اگر اتحادیه اروپا بخواهد سراغ خدمات پرسود شرکتهای بزرگ فناوری در سیلیکونولی برود، ممکن است با واکنش تند دولت ترامپ روبرو شود؛ دولت او بارها از مقررات سختگیرانه اروپا برای مهار قدرت غولهای فناوری انتقاد کرده است.
گفته میشود کمیسیون اروپا در مراحل پایانی بررسیهای خود درباره شرکتهای متا و اپل بر اساس «قانون بازارهای دیجیتال» است؛ روندی که به دقت زیر نظر گرفته شده و ممکن است به جریمههای سنگین منجر شود. مقامهای اتحادیه اروپا تاکید دارند که این تحقیقات ارتباطی با مذاکرات تجاری ندارد اما همزمانی این دو موضوع، احتمال درگیری جدی میان دو طرف را افزایش داده است.
خانم فن در لاین گفت: هر دو طرف مواضع خود را شفاف اعلام کردهاند. این اصل هر مذاکرهای است. تا زمانی که روی همه چیز توافق نشود، هیچچیز نهایی نیست. چه درباره کالاهای صنعتی و چه خدمات دیجیتال، ما حق داریم همه جنبهها را مطرح کنیم.
او افزود: برای شرکتهای بزرگ فناوری اروپا بازاری بسیار جذاب و پرسود است؛ با ۴۵۰ میلیون نفر جمعیت که نسبت به بسیاری از نقاط جهان سطح رفاه بالاتری دارد. همین باعث شده گردش مالی و سود خدمات دیجیتال در اروپا بسیار بالا باشد و هیچ شرکتی نمیخواهد دسترسی به چنین بازاری را از دست بدهد.
از پکن تا مسکو
در حالی که اروپا با تعرفه تلافیجویانهی ۲۰ درصدی روبرو شده، چین با تعرفهای سنگین به میزان ۱۴۵ درصد مواجه است؛ اقدامی که تنشهای تجاری با پکن را به اوج رسانده و با واکنش مشابه چین همراه شده است. تعرفهها آنقدر بالا رفته که عملا بازارهای دو طرف به روی یکدیگر بسته شدهاند. این وضعیت نگرانیها از هجوم صادرات ارزانقیمت چین به بازار اروپا را افزایش داده است.
خانم فن در لاین گفت کمیسیون اروپا با دقت اوضاع را زیر نظر خواهد داشت تا از هجوم احتمالی کالاهای ارزانقیمت چینی جلوگیری شود. در عین حال وقتی از او پرسیده شد که آیا اروپا میتواند به چین اعتماد کند، احتمال نزدیکی دوباره میان دو طرف را رد نکرد.
او گفت: وقتی دسترسی به بازار آمریکا دشوارتر میشود، طبیعی است که به دنبال شرکای تجاری جدید باشیم تا شرکتهایمان راحتتر به بازارهای دیگر راه پیدا کنند.
رئیس کمیسیون اروپا که پیشتر از سیاست «کاهش وابستگی» در برابر چین حمایت میکرد در هفتههای اخیر موضع ملایمتری اتخاذ کرده و از «دیپلماسی معاملاتی» سخن گفته که میتواند به همکاری سازنده با کشورهایی که لزوما با ارزشهای اروپا همسو نیستند، منجر شود.
با این حال، نزدیکی بیحد و حصر میان شی جینپینگ و ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه یکی از موانع بزرگ در مسیر بهبود روابط با چین به شمار میرود.
رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا هشدار داد که «جاهطلبیهای امپریالیستی» پوتین میتواند او را به جایی برساند که به یکی از اعضای ناتو یا اتحادیه اروپا حمله کند. برخی از نهادهای اطلاعاتی برآورد کردهاند که کرملین ممکن است تا سال ۲۰۳۰ برای چنین حملهای آماده باشد.
در حالی که ترامپ تمایلی به ادامه کمکهای مالی و نظامی به اوکراین ندارد، اروپا تلاش دارد جای خالی آمریکا را پر کند. همزمان، متحدان غربی یک «ائتلاف داوطلبانه» تشکیل دادهاند تا امنیت اوکراین را تضمین و زمینه صلحی پایدار را فراهم کنند.
خانم فن در لاین در پاسخ به این سوال که آیا اروپا به تنهایی میتواند از اوکراین حمایت کند، گفت: اوکراین با شجاعت و با کمک متحدانش از خود دفاع کرده. بسیار مهم است که ما پایداریمان را نشان دهیم، چون از ابتدا محاسبه پوتین این بود که حمایت از اوکراین فرو خواهد ریخت. اما اتفاقی که افتاده کاملا برعکس است.
یورونیوز