فرورتیشآنلاین: بمبافکن B-21 Raider که با هدف راهاندازی ناوگان جدید بمبافکنهای رادارگریز نیروی هوایی ایالات متحده با توانایی حمل دوربرد سلاح هستهای توسط شرکت Northrop Grumman طراحی شده، نخستین پرواز خود را انجام داد.
اما از این پرواز آزمایشی و نیز ویژگیها و قیمت این بمبافکن چه میدانیم؟
پرواز آزمایشی
بمبافکن «بی-۲۱ ریدر» که نخستین بار در سمپوزیوم کالیفرنیا در سال ۲۰۲۲ رونمایی شد، نخستین پرواز آزمایشی خود را در پامدیل کالیفرنیا آغاز کرد.
آن استفانک، سخنگوی نیروی هوایی آمریکا در خصوص این پرواز آزمایشی گفت: «اهداف اصلی این پرواز بررسی قابلیتهای تهاجمی، پرواز دوربرد و طولانی مدت و قدرت نفوذ این هواپیما بود.»
پرواز بمبافکن جدید نیروی هوایی ایالات متحده که به دلیل نگرانی از نفوذ اطلاعاتی چین و روسیه تحت تدابیر شدید امنیتی ساخته شده، علنی نشده بود. با این حال، بنا بر اعلام خبرگزاری رویترز حدود ۳۰ نفر از علاقمندان به هوانوردی و عکاسان آماتور به امید تماشای پرواز آن خود را به نزدیکی محل تدارک دیده شده برای انجام این پرواز رسانده بودند.
قابلیتهای فنی
بر اساس گزارشها، بی-۲۱ دارای بُرد، توان اختفا از رادارها و قدرت پرواز طولانیمدتِ بینظیری است. این بمبافکن که شکل «بال پرندهٔ» مدل قبلی خود یعنی بی-۲ را حفظ کرده، توانایی حمل مهمات متعارف و اتمی را با استفاده از قابلیت سوختگیری دوربرد به تمام نقاط جهان دارد و میتواند بدون خلبان هم پرواز کند.
نیروی هوایی آمریکا امیدوار است که نسل جدید بمبافکنهای بی-۲۱ در بازدارندگی از بروز تنشهای شدید نظامی توسط روسیه و چین نقش مهمی ایفا کند.
قیمت تمام شده و هزینه پرواز
بمبافکن «بی-۲۱ ریدر» که نخستین سری از بمبافکنهایی خواهد بود که طی بیش از سه دهه گذشته وارد ناوگان نیروی هوایی آمریکا میشود، از مواد بادوامتر و ویژهتری نسبت به سریهای بی-۱ و بی-۲ ساخته شده تا هم تعمیر و نگهداری کمتری نیاز داشته باشد و هم هزینههای عملیات و زمان خرابی کاهش یابد.
قیمت هر فروند از این هواپیما در سال ۲۰۱۰ حدود ۵۵۰ میلیون دلار برآورد شده بود که با تعدیل آن بر پایه نرخ تورم ۱۳ سال گذشته چیزی نزدیک به ۷۵۰ میلیون دلار میشود. با این حال، ارائه بهای دقیق آن با توجه به این که قیمت تمام شده آن جزء دادههای طبقهبندی شده وزارت دفاع و نیروی هوایی آمریکاست، فعلا ممکن نیست.
بر اساس دادههای پنتاگون، هزینه عملیات هر فروند بمبافکن بی-۱ حدود ۶۰ هزار دلار در ساعت و هزینه عملیات بمبافکن بی-۲ تقریبا ۶۵ هزار دلار در ساعت است. این در حالی است که قیمت تمام شده بمبافکن بی-۱ حدود ۳۰۰ میلیون دلار و بمبافکن بی-۲ نزدیک به ۷۰۰ میلیون دلار بوده است.
بنابراین، با توجه به نزدیک بودن قیمت تمام شده آن به بی-۲ و مطرح بودن این ادعا که هزینه تعمیر، نگهداری و عملیات آن نسبت به مدلهای قبلی پایین آمده، پس احتمال دارد که هزینه عملیات هر فروند بمبافکن بی-۱ حداکثر۶۰ هزار دلار در ساعت باشد.
برنامه آتی نیروی هوایی ایالات متحده
نیروی هوایی قصد دارد حداقل۱۰۰ فروند هواپیما را از نورثروپ گرامن (Northrop Grumman) که از تیمهایی از بوئینگ و لاکهید مارتین تشکیل شده، خریداری و جایگزین بمبافکنهای بی-۱ و بی-۲ کند.
البته در حال حاضر، تنها شش فروند بمبافکن بی-۲۱ در حال ساخت است که همچنان نسخههای آزمایشی به شمار میروند. بدبینانهترین برآوردها حاکی از این است که بی-۲۱ در سالهای ۲۰۲۶ یا ۲۰۲۷ پروازهای عملیاتی خود را برای نیروی هوایی آمریکا آغاز خواهد کرد.
یورونیوز