فرورتیشآنلاین: سازمان ملل متحد در گزارشی تازه که ۲۴ اکتبر منتشر کرده هشدار داده سیاستهای فعلی آب و هوایی منجر به گرمایش جهانی بیش از ۳ درجهای تا پایان قرن حاضر خواهد شد.
این میزان گرمایش دو برابر رقمی است که کشورهای جهان نزدیک به یک دهه پیش بر سر آن توافق کرده بودند.
گزارش سالانه سازمان ملل که وعدههای کشورها برای مقابله با تغییرات آب و هوایی را در مقایسه با آنچه که مورد نیاز است بررسی میکند، نشان میدهد اگر دولتها برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای جهان اقدامی نکنند زمین تا سال ۲۱۰۰ با دمایی ۳.۱ درجه سانتیگراد بالاتر از سطح دمای پیش از دوران صنعتی مواجه خواهد شد.
دولتها در سال ۲۰۱۵ و در توافقنامه پاریس، سقف گرمایش ۱.۵ درجه سانتیگراد را برای جلوگیری از زنجیره تبعات خطرناک آن امضا کردند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز پنجشنبه در سخنرانی خود گفت: ما در موقعیتی بسیار خطرناک و ناپایدار در سطح سیارهای قرار داریم. یا رهبران کشورها با مسئله انتشار گازهای گلخانهای مقابله میکنند، یا ما به شدت با فاجعهای آب و هوایی روبرو خواهیم شد.
بر اساس این گزارش، انتشار جهانی گازهای گلخانهای بین سالهای ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۳ به میزان ۱.۳ درصد افزایش یافته و به بالاترین حد خود یعنی ۵۷.۱ گیگا تًن معادل دی اکسید کربن رسیده است.
طبق یافتههای این گزارش اگر تعهدات فعلی کشورها برای کاهش گرمایش زمین انجام شوند، دما تا سال ۲۱۰۰ همچنان بین ۲.۶ تا ۲.۸ درجه سانتیگراد افزایش خواهد یافت.
آن اولهوف، سردبیر ارشد علمی این گزارش، گفت: اگر به پیشرفت به سوی اهداف ۲۰۳۰ نگاه کنیم، به ویژه کشورهای عضو گروه ۲۰، آنها پیشرفت زیادی در زمینه اهداف فعلی آب و هوایی خود برای سال ۲۰۳۰ نداشتهاند. جهان در حال حاضر حدود ۱.۳ درجه سانتیگراد گرم شده است.
در بخش پیشنهادات این گزارش آمده کشورها باید به طور جمعی متعهد شوند که تا سال ۲۰۲۳۰ میزان کاهش انتشار گازهای گلخانهای سالانه خود را به ۴۲ درصد و تا سال ۲۰۳۵ به ۵۷ درصد برسانند.
نویسندگان گزارش گفتهاند تنها در این صورت است که امیدی به جلوگیری از گرمایش بیش از ۱.۵ درجهای پیدا خواهد شد. هدفی که هماکنون دور از دسترس به نظر میرسد.
نمایندگان کشورهای جهان ماه آینده در اجلاس سالانه آب و هوای سازمان ملل متحد (COP29) در آذربایجان گرد هم خواهند آمد، جایی که قرار است بر روی توافقنامه منعقد شده در سال گذشته برای کنار گذاشتن سوختهای فسیلی کار کنند.
یورونیوز