فرورتیشآنلاین: افرادی که تحت عناوینی چون رمال و فالگیر فعالیت میکنند، نه تنها هزینههای بالایی را از خرافاتی نگه داشتن مشتریان خود به جیب میزنند، بلکه بعضا روشهایی را ترویج میکنند که آسیبهای فراوانی را برای حیات وحش کشور به همراه دارد.
یکی از شگردهای خطرناک این افراد که در سالهای اخیر بهشدت رواج یافته، ترغیب مردم به استفاده از اجزای بدن حیواناتی نظیر گرگ، روباه، کفتار، شغال و خرس است که همه جزو گونههای حیات وحش محسوب میشوند و برخی افراد به دلیل داشتن همین باورهای خرافی گمان میکنند که باید برای باز شدن بخت، جلب محبت اطرافیان یا طلسم کردن دشمنان خود از اجزای بدن حیوانات استفاده کنند.
همین مساله باعث میشود که رمالها به کمک شکارچیان غیرمجاز به از بین بردن گونههای جانوری مختلف بپردازند و اجزای بدن حیوانات را با قیمتهای گزافی به مشتریان خود بفروشند؛ اتفاقی که در چند سال گذشته به فضای مجازی نیز راه پیدا کرده است و برخی صفحات در شبکههای اجتماعی مشغول انجام همین کار هستند.
اما همزمان با کسب درآمدهای هنگفت رمالها و شکارچیان غیرمجاز همکار آنان از باورهای خرافی برخی مردم، عدهای هم هستند که از علاقمندی شهروندان به حیوانات کسب درآمد میکنند؛ به نحوی که چند سالی است در شبکههای اجتماعی، گروههایی به بهانه تیمار حیات وحش یا رسیدگی به حیوانات شهری، کمکهای مالی زیادی را از مخاطبان خود میگیرند و بیشتر پولهای دریافتی از مردم را بهجای کمک به حیوانات، خودشان به جیب میزنند. در این میان حتی بعضی از این گروهها عامدانه به گونههای حیات وحش یا حیوانات شهری رهاشده نظیر سگ و گربه آسیب وارد میکنند و کلیپهایی را در فضای مجازی منتشر میکنند که گویی در حال تیمار و رسیدگی به این حیوانات هستند، حال آن که هدف این افراد از انتشار این کلیپها صرفا جلب ترحم مخاطبان برای پول گرفتن بیشتر است.
در سالهای اخیر تعدادی از گروههایی که به دروغ خود را حامی حیوانات معرفی کردهاند، دستگیر شدهاند، اما هنوز هم در شبکههای اجتماعی شاهد وجود صفحاتی هستیم که در آن، عدهای بدون برخورداری از مجوز رسمی سازمان حفاظت محیط زیست یا شهرداریهای کشور، به بهانه تیمار یا غذارسانی به حیات وحش یا حیوانات شهری رهاشده از مردم پول میگیرند؛ حال آن که از نظر کارشناسان محیطزیست، غذارسانی به حیوانات بلاصاحب باعث ازدیاد جمعیت آنها و تهدید جمعیت گونههای طبیعی حیات وحش خواهد شد و نباید انجام شود و همچنین در برخی پروندههای بررسیشده توسط یگان حفاظت محیط زیست کشور، مشخص شده است که برخی از این گروهها عملا خودشان به حیوانات آسیب میزنند تا با سناریوی کمک به گونههای جانوری، از مردم پول بگیرند.
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست کشور درباره برنامه این یگان برای برخورد با این دسته از متخلفان حوزه حیاتوحش و کاهش میزان وقوع تخلفات در فضای حقیقی و مجازی، گفت: «موضوعی که در سالهای اخیر بخصوص در فضای مجازی رواج پیدا کرده، باورهای خرافی و بیجایی است که برخی افراد به بعضی از اجزای بدن گونههایی از حیات وحش مانند گرگ، روباه، کفتار، شغال، خرس و … دارند. این باورها به طور خاص توسط برخی سودجویان ترویج داده شده است که تنها به فکر منافع مادی خود هستند و نه دلشان برای زندگی مردم میسوزد و نه برایشان اهمیتی دارد که با این کار خود چه جنایتی علیه حیات وحش کشور انجام میدهند.»
سرهنگ جمشید محبتخانی تاکید کرد: «ما ضمن این که این باورهای خرافی را بهشدت رد میکنیم، از عموم شهروندان تقاضا داریم به هیچوجه به افراد سوداگری که تحت عنوان رمالی یا فالگیری اجزای بدن حیوانات را به آنها میفروشند و اینگونه باورهای خرافی را ترویج میدهند، اعتماد نکنند، چراکه این افراد به دنبال پول درآوردن از هر راه ممکن هستند و یا خودشان به کشتار حیات وحش دست میزنند و یا برای این کار با شکارچیان غیرمجاز همکاری میکنند. البته ما از حدود دو ماه قبل به معاونت سایبری یگان حفاظت محیطزیست کشور ماموریت دادیم که این موضوع را به صورت ویژه در فضای مجازی رصد کند و به تمام متخلفانی که در این زمینه فعالیت میکنند، هشدار میدهیم که بهزودی با همکاری پلیس فتا آنها را شناسایی و دستگیر خواهیم کرد.»
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: «از مردم عزیز میخواهیم هیچ اهمیتی برای صحبتهای رمالها و افرادی که اینگونه موضوعات خرافی و غیرعلمی را دنبال میکنند و باعث از بین رفتن حیات وحش کشور میشوند، قائل نشوند و هیچ هزینهای را برای خرید اجزای بدن حیوانات به این افراد نپردازند. اعتماد نکردن مردم به این افراد در کنار مقابلهای که ما در فضای مجازی و حقیقی با آنها انجام میدهیم، کمک خواهد کرد تا بتوانیم این روش از کشتار حیات وحش و کلاهبرداری از مردم را در کشور ریشهکن کنیم.»
محبتخانی همچنین با تاکید بر برخورد یگان حفاظت محیطزیست کشور با گروههایی که به بهانه کمک به حیات وحش یا حیوانات شهری رهاشده از شهروندان کلاهبرداری میکنند، عنوان کرد: «متاسفانه برخی افراد میخواهند به هر نحو ممکن درآمدزایی کنند و برایشان مهم نیست که در این راه چه آسیبی را به حیوانات یا انسانها وارد میکنند. در همین راستا مدتی است که برخی افراد در فضای مجازی به دروغ تبلیغ میکنند که گروههایی را برای تیمار حیات وحش یا رسیدگی به حیوانات شهری نظیر سگهای رهاشده تشکیل دادهاند و از مردم میخواهند که به آنها کمک مالی انجام دهند، حال آن که بررسیهای ما نشان میدهد اغلب این گروهها نه تنها بخش زیادی از کمکهای مردمی را برای حیوانات خرج نمیکنند، بلکه با سناریوسازی به دنبال فریب افکار عمومی هستند.»
فرمانده یگان حفاظت محیطزیست کشور گفت: «حدود دو سال قبل چهار متخلف را در شهرستان شهریار شناسایی کردیم که گونههایی از حیات وحش یا حیوانات شهری بلاصاحب را جمعآوری میکردند و خودشان این حیوانات را مجروح میکردند و از آنها عکس و فیلم میگرفتند و در فضای مجازی به اشتراک میگذاشتند و به دروغ به مخاطبان خود میگفتند که این حیوانات بر اثر حوادث مختلف دچار آسیب شدهاند و به بهانه تامین هزینه دارو، درمان، نگهداری و تغذیه حیوانات، از مردم پول جمع میکردند. وقتی هم که ما این گروه را تحت نظر قرار دادیم و در ادامه دوربینهای مداربسته محل نگهداری از حیوانات را بررسی کردیم، متوجه شدیم که خود این افراد گونههای جانوری را مجروح میکردند، اما خودشان را دلسوز حیوانات جا میزدند و از شهروندان کلاهبرداری میکردند.»
او ادامه داد: «سال گذشته نیز دو خانم را شناسایی کردیم که به بهانه غذارسانی به سگها و گربههای پارک پردیسان تهران از مردم در فضای مجازی پول میگرفتند و وقتی آنها را دستگیر کردیم، مشخص شد مبغلی که از شهروندان جمع کرده بودند، بیش از ۲۰ برابر پولی بود که برای غذارسانی به این حیوانات هزینه کرده بوند. بنابراین از مردم هوشمند و دوستدار محیطزیست کشورمان درخواست میکنیم که بدون تحقیق به افرادی که در فضای مجازی خود را به عنوان حامی حیوانات معرفی میکنند، اعتماد نکنند، چراکه وقتی عدهای ببینند که میتوانند برخی شهروندان را از این طریق فریب بدهند، جاذبهای ایجاد میشود که سودجویان دیگری به این عرصه پا بگذارند و انواع جنایتها را علیه حیات وحش و حیوانات شهری مرتکب شوند.»
محبتخانی با تاکید بر این که مردم برای کمک به گونههای حیات وحش و حیوانات شهری رها شده صرفا باید به گروهها، سمنها و مراکز مورد تایید سازمان حفاظت محیط زیست و شهرداریها اعتماد کنند، اظهار داشت: در تمام استانهای کشور، کلینیکها یا مراکزی برای بازپروری گونههای آسیبدیده حیات وحش وجود دارد که زیر نظر ادارات کل حفاظت محیط زیست استانها فعالیت میکند و هیچ شخص یا گروهی نباید بدون تایید ادارات محیطزیست، به تیمار حیات وحش بپردازد و بابت این کار از مردم پول بگیرد. از شهروندان هم میخواهیم که در صورت تمایل برای کمک به گونههای آسیبدیده حیات وحش، صرفا به سمنها و مراکزی که از سازمان محیطزیست مجوز دارند، اعتماد کنند.
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست کشور ادامه داد: شهروندان باید توجه داشته باشند که اگر سازمان یا یگان حفاظت محیط زیست برای کمک به گونههای آسیبدیده حیات وحش به کمک نیاز داشته باشند، خودشان از طریق مراجع رسمی اعلام میکنند؛ بنابراین مردم نباید به افرادی اعتماد کنند که هیچ ربطی به سازمان محیطزیست ندارند و بابت رسیدگی به حیات وحش تقاضای کمک مالی دارند. از تمام شهروندان میخواهیم در صورت مشاهده این افراد و گروهها در فضای مجازی و حقیقی، موضوع را حتما به سامانه ۱۵۴۰ یگان حفاظت محیطزیست کشور اطلاع دهند، تا بتوانیم این افراد را شناسایی و دستگیر کنیم و به مقامات قضایی تحویل دهیم.
او در ادامه خاطرنشان کرد: «برای رسیدگی به حیوانات شهری رهاشده نیز بسیاری از شهرداریهای کشور با سمنها و پیمانکاران رسمی قرارداد بستهاند و مردم اگر میخواهند به سگها، گربهها و دیگر حیوانات آسیبدیده شهری کمک کنند، باید صرفا به مراکز مورد تایید شهرداریها اعتماد داشته باشند. درباره حیوانات خارج از شهرها نیز هم خود ادارات کل محیطزیست استانها کلینیکهایی را تاسیس کردهاند و هم برخی سمنهای مجاز در این زمینه با ادارات محیطزیست همکاری کنند. بنابراین از شهروندان میخواهیم که ندیده و نشناخته و به صرف مشاهده چند فیلم در فضای مجازی، به افرادی که ادعای کمک به حیوانات را دارند، پول ندهند.»
محبتخانی با بیان این که اعتماد نکردن مردم به کلاهبرداران مدعی کمک به حیوانات، مهمترین راه ریشهکن شدن این افراد از سطح جامعه است، گفت: اگر خود شهروندان به این افراد اعتماد نکنند و حواسشان باشد عمده کلیپهایی که در زمینه کمک به حیات وحش یا حیوانات شهری بلاصاحب در شبکههای اجتماعی مشاهده میکنند، دروغ و کلاهبرداری است، رفتهرفته بساط درآمدزایی این افراد جمع خواهد شد. البته ما حس علاقه مردم به محیط زیست و حیوانات را ستایش میکنیم، ولی لازم است که شهروندان بدون تحقیق به عنوان کمک به حیوانات به هیچکس پول ندهند و پیش از پرداخت کمکهای خود به این گروهها، حتما اسامی آنها را از ادارات کل محیطزیست استانها یا سامانه ۱۵۴۰ یگان حفاظت محیط زیست استعلام کنند.
فرمانده یگان حفاظت محیطزیست کشور تاکید کرد: مردم نباید اجازه بدهند که عدهای از احساسات پاک آنها نسبت به حیوانات سوءاستفاده کنند و حتما پیش از آن که برای این کار به شخص یا گروهی پول بدهند، باید درباره این افراد از یگان حفاظت محیطزیست یا شهرداریهای کشور تحقیق کنند. اعتماد نکردن مردم به این افراد در کنار رصد و پایشی که یگان حفاظت محیط زیست با همکاری پلیس فتا در فضای مجازی در این زمینه انجام میدهد، میتواند کمک کند که رفتهرفته دست این سودجویان از کلاهبرداری کوتاه شود و دیگر جایی برای فعالیت آنها در کشور باقی نماند.
محبتخانی با تاکید بر همکاری ویژه و مستمر یگان حفاظت محیطزیست کشور با پلیس فتا گفت: معاونت سایبری یگان حفاظت محیطزیست کشور از دو سال پیش تشکیل شده است و تحت نظر و هدایت پلیس فتای فراجا فعالیت میکند. در حال حاضر همکاران ما به صورت شبانهروزی، فضای مجازی و شبکههای اجتماعی را رصد میکنند تا بتوانند تخلفات حوزه محیطزیست و حیات وحش را در این فضا شناسایی و با همکاری پلیس فتا و مراجع قضایی نسبت به دستگیری متخلفان اقدام کنند. بهترین راه ارتباطی مردم با یگان حفاظت محیطزیست کشور نیز سامانه ۱۵۴۰ است و شهروندان میتوانند تمام تخلفات زیستمحیطی فضای حقیقی و مجازی را از طریق تماس با این شماره تلفن به همکاران ما در سراسر کشور گزارش دهند.
او در پایان تصریح کرد: در سال ۱۴۰۱ در مجموع حدود ۹ هزار و ۳۰۰ پرونده مربوط به کل تخلفات گوناگون حوزه محیطزیست و حیات وحش در یگان حفاظت محیطزیست کشور تشکیل شد که ۵۳۶ مورد از آنها مربوط به تخلفات این حوزهها در فضای مجازی بود. یعنی همکاران ما با رصد فضای مجازی و شبکههای اجتماعی توانستند این تعداد پرونده را در سال گذشته تشکیل دهند که عمده این پروندهها نیز با همکاری پلیس فتا و مراجع قضایی به شناسایی و دستگیری متخلفان منجر شد.
ایلنا