فرورتیشآنلاین: ثروتمندترین فرد سوئیس، ژرار ورتهایمر، تاجر فرانسوی و یکی از صاحبان برند لوکس «شنل» است که در ژنو اقامت گزیده است، اما به جز او انتظار میرود صدها میلیونر خارجی دیگر نیز تا پایان سال جاری میلادی از این الگو پیروی کنند.
بر اساس گزارش شرکت هنلی اند پارتنرز، آشفتگیهای ژئوپلیتیکی و تغییر رژیمها در برخی کشورها، به مهاجرت میلیونرها از سرزمینهای خود به نقاط مطلوبتر جهان شتاب بخشیده است. این شرکت مشاور در زمینه مهاجرت از طریق سرمایهگذاری پیشبینی کرده است که تا پایان سال جاری مسیحی حدود هزار و ۵۰۰ میلیونر سرگردان امسال وارد سوئیس شوند.
بر پایه گزارش سالانه ۲۰۲۴ این شرکت، موج جابجایی ثروت باعث خواهد شد ۱۲۸ هزار میلیونر محل اقامت خود را تغییر دهند. برخی به دلیل جنگ یا از بیم رژیمهای سرکوبگر کشور خود را ترک میکنند، برخی دیگر به دلیل تحریمها و عدهای نیز صرفاً به دلیل این که کمتر مالیات بدهند، مهاجرت میکنند.
اریک سارازن، سرمایهگذار سوئیسی در گفتگو با روزنامه زونتاگ سوئیس گفت: «هر کسی که داراییای جمع کرده، میخواهد آن را برای خانوادهاش حفظ کند. بنابراین امنیت یک عامل تعیینکننده است. در شرایطی که تنشهای سیاسی تقریباً در همه جا رو به افزایش است، من سوئیس را به عنوان یک جزیره ثبات میبینم.»
رکورد مهاجرت ثروت
هنلی اند پارتنرز میگوید پیش از این هرگز در جهان اینهمه میلیونر در یک سال برای یافتن خانهای بهتر مهاجرت نکردهاند.
سوئیس، بهعنوان بزرگترین مرکز سرمایهگذاری امن جهان، مدتهاست بهعنوان خانه دوم ثروتمندترین افراد شناخته میشود. این کشور در کوهستان آلپ با حاکمیت باثبات، مناظر طبیعی بکر، امکان زندگی در گمنامی و معافیتهای مالیاتی سخاوتمندانه برای ثروتمندان شناخته میشود.
طی دههها، ستارگان موسیقی، شخصیتهای ورزشی، کارآفرینان موفق و سایر افراد ثروتمند خارجی در کانتونها یا همان استانهای مختلف سوئیس مورد استقبال قرار گرفتهاند. خود این کانتونها هم تلاش زیادی برای جذب آنها میکنند.
دو سال پیش، دهها نفر از پولدارترین شهروندان نروژ به دلیل تغییرات در رژیم مالیاتی کشورشان به سوئیس مهاجرت کردند. اکنون پیشبینی میشود بسیاری دیگر از ثروتمندان نیز از بریتانیا خارج شوند زیرا دولت جدید این کشور تصمیم گرفته وضعیت مالیاتی مهاجران ثروتمند را تغییر دهد. هلند و فرانسه نیز در حال بررسی راههایی برای دریافت مالیات بیشتر از ثروتمندان خود هستند.
بانک یوبیاس پیشبینی کرده است که تعداد میلیونرهای مقیم بریتانیا تا سال ۲۰۲۸ حدود ۱۷ درصد کاهش یابد.
استفان پیلار، رئیس بخش مالیات و حقوقی شرکت مشاوره مالیاتی بیدیاو در زوریخ، در ماه سپتامبر به فایننشال تایمز گفت: «ما هر هفته درخواستهای بیشتری از ثروتمندان بریتانیا دریافت میکنیم و تعداد این درخواستها بسیار بیشتر از سال گذشته است.»
رقابت برای جذب ثروتمندان
سوئیس برای جذب افراد ثروتمند با رقابت شدید از سوی سایر کشورها مواجه است. امارات متحده عربی به مغناطیسی مؤثر برای جذب ثروتمندان روسی و هندی بدل شده است. سنگاپور و استرالیا نیز به سرعت در حال جذب میلیونرهای آسیایی هستند.
در اروپا، پرتغال و ایتالیا سیستمهای مالیاتی خود را تغییر دادهاند تا ساکنان ثروتمند بیشتری را به خود جذب کنند.
اگرچه سوئیس همچنان بهعنوان مقصدی جذاب برای ثروتمندان در نظر گرفته میشود، اما دیگر مانند گذشته سخاوتمند نیست. بحران مالی ۲۰۰۷/۲۰۰۸ باعث شد دولت قوانین مربوط به معافیتهای مالیاتی ویژه یا سیستم «مبلغ یکجا» را که توسط کانتونها ارائه میشود سختتر کند. برخی کانتونها مانند زوریخ رأی به ممنوعیت کامل این رویه دادند.
سیستم «مبلغ یکجا» یک مدل مالیاتی است که در برخی کشورها، از جمله سوئیس برای جذب افراد ثروتمند خارجی طراحی شده است. در این سیستم، مالیات بر اساس هزینههای زندگی فرد در کشور تعیین میشود، نه بر اساس درآمد یا ثروت کلی او. بنابراین فرد ملزم نیست میزان دارایی خود در خارج از کشور را به دولت سوئیس اعلام کند.
علاوه بر این، وضعیت ویژه مالیاتی مانع از کسب درآمد از فعالیتهای خارجی برای دریافتکنندگان این معافیتها میشود، امری که باعث میشود کارآفرینان فعلی نتوانند از این معافیتها بهرهمند شوند.
با این حال، به نظر بعضیها سوئیس هنوز هم برای ثروتمندان بیش از حد سخاوتمندانه عمل میکند. اوایل امسال، جوانان سوسیالیست شاخه جوانان حزب چپگرای سوسیال دموکرات سوئیس ابتکاری را آغاز کردند که طی آن خواستار وضع مالیات ۵۰ درصدی بر ارث ثروتمندان برای تأمین مالی اقدامات حفاظت از اقلیم شد.
منتقدان معتقدند که چنین مالیاتی جذابیت سوئیس برای خارجیهای ثروتمند را از بین خواهد برد.
یورونیوز