فرورتیشآنلاین: سه گروه جریان بسیار راستگرای پارلمان اروپا و همچنین اعضای آنها با عنوان کلی راستگرایان افراطی شناخته میشوند، اما به رغم اشتراکات انکار ناپذیرشان، این گروهها تفاوتهای اساسی باهم دارند.
اعضای گروه «میهنپرستان برای اروپا» برای نخستینبار هفدهم اکتبر در بروکسل گرد هم آمدند و در حاشیه نشست سران اروپا جلسهای برگزار کردند.
این گروه یکی از سه گروه اصلی جناح راست پارلمان اروپاست که به همراه گروههای «اروپای ملل مستقل» (ESN) و «محافظهکاران و اصلاحطلبان اروپا» (ECR) فعالیت میکند.
احزاب تشکیلدهنده این سه گروه پارلمانی عمدتا ملیگرا، حاکمیتگرا، محافظهکار و مخالف اتحادیه اروپا هستند، هرچند مواضع آنها در مورد روسیه، اوکراین و رابطهشان اتحادیه اروپا، با یکدیگر متفاوت است.
این گروهها اگرچه به نوعی در دسته «راست افراطی» قرار میگیرند، بسیاری از آنها منکر این عنوان هستند.
اصطلاحاتی مانند «راست افراطی»، «راست تندرو»، «راست رادیکال»، «محافظهکار ملیگرا» و «پوپولیست» امروزه وارد مباحثات عمومی اروپا شدهاند. اما مرزهای میان آنها هر روز بیشتر در هم میآمیزند. تفاوتهای اصلی این گروهها کجاست؟
یورونیوز با یک کارشناس درباره نحوه دستهبندی این گروهها گفتگو کرده است.
دیو سیناردت، استاد علوم سیاسی در دانشگاه آزاد بروکسل گفت: اروپای ملل مستقل افراطیترین گروه راستگرای افراطی در پارلمان اروپاست.
این گروه که در ماه ژوئیه تشکیل شد، جدیدترین و کوچکترین گروه پارلمانی است و اعضای حزب بدنام «آلترناتیو برای آلمان»، بیش از نیمی از این گروه ۲۵ عضوی را تشکیل میدهند. همچنین احزابی چون «کنفدراسیون» از لهستان و نمایندگان بلغاری از حزب حامی روسیه «رنسانس» در این گروه حضور دارند.
آقای سیناردت، توصیف برخی از این احزاب به عنوان «افراطگرا» را درست دانست و گفت: این بدان معناست که آنها همیشه کاملا به دموکراسی پارلمانی احترام نمیگذارند و ویژگیهای اقتدارگرایانه دارند.
این استاد دانشگاه همچنین این گروه را به این دلیل که با پذیرش استقلال قوه قضائیه، حاکمیت قانون و آزادیهای فردی مشکل دارند ضد لیبرال و همچنین به علت مخالفتشان با مهاجرت و قائل شدن تمایز میان مهاجران و شهروندان بومی، بومیگرا میداند.
آقای سینادرت گفت: احزابی ضد لیبرال و بومیگرا، عمدتا عضو گروه اروپای ملتهای مستقل هستند. برخی از احزاب عضو میهنپرستان برای اروپا نیز ممکن است به عنوان احزاب ضد لیبرال شناخته شوند.
گروه سیاسی «میهنپرستان برای اروپا» با ۸۶ نماینده در پارلمان اروپا، سومین قدرت سیاسی بزرگ این پارلمان به شمار میرود.
نمایندگان این گروه که در ماه ژوئیه تاسیس شد، از اعضای احزاب برجسته جناح راست اروپا از جمله حزب «اجتماع ملی» به رهبری مارین لوپن از فرانسه، حزب «فیدس» به رهبری ویکتور اوربان از مجارستان، حزب «لگا» به رهبری ماتئو سالوینی از ایتالیا، حزب «ووکس» به رهبری سانتیاگو آباسکال از اسپانیا و حزب «آزادی» به رهبری هربرت کیکل از اتریش هستند.
به گفته آقای سیناردت، «میهنپرستان برای اروپا» و «اروپای ملل مستقل» را میتوان به عنوان گروههای سیاسی پوپولیست طبقهبندی کرد.
پوپولیسم به دیدگاهی دوگانه از جامعه اشاره دارد که در آن یک سو طبقه نخبگان «فاسد» قرار دارند و در سوی دیگر «مردم» قرار داده میشود؛ مردمی که بهعنوان گروهی همگن و پاک به تصویر کشیده میشوند.
پوپولیسم میتواند چپگرا یا راستگرا باشد. به عنوان مثال، حزب چپگرای افراطی «فرانسه تسلیمناپذیر» نیز به عنوان یک حزب پوپولیست شناخته میشود.
در نهایت، برخی از احزاب عضو گروه «محافظهکاران و اصلاحطلبان اروپایی» (ECR) نه به عنوان راستگرای افراطی یا تندرو، بلکه به عنوان «راستگرای رادیکال» توصیف میشوند.
این گروه با ۷۸ نماینده، عمدتاً حول حزب «برادران ایتالیا» به رهبری جورجا ملونی، نخستوزیر ایتالیا و حزب «قانون و عدالت» متعلق یاروسلاو کاچینسکی، نخستوزیر سابق لهستان شکل گرفته است.
به گفته کاس مود، کارشناس علوم سیاسی و متخصص احزاب راست افراطی و پوپولیست، اصطلاح راست رادیکال به احزابی اطلاق میشود که دو ایدئولوژی بومیگرایی و اقتدارگرایی را با هم ترکیب میکنند. این دو ایدئولوژی به تبعیت از قدرت به عنوان ارزش برتر مینگرند.
آقای سیناردت افزود: همه احزاب عضور گروه سیاسی محافظهکاران و اصلاحطلبان اروپا را نمیتوان راست رادیکال دانست. بسیاری از آنها ملیگرا و محافظهکار هستند، اما خوب، برخی از آنها را میتوان به عنوان راست رادیکال دستهبندی کرد.
یورونیوز