فرورتیشآنلاین: عبدالله اوجالان، رهبر زندانی حزب کارگران کردستان، پکک، گروهی که در ترکیه غیرقانونی اعلام شده، روز چهارشنبه بار دیگر از مبارزان تحت امر خود خواست تا سلاحها را زمین بگذارند.
این درخواست تنها چند روز پیش از برگزاری مراسمی نمادین برای خلع سلاح پکک مطرح شده که قرار است نخستین گام عملی در روند صلح با دولت ترکیه باشد.
عبدالله اوجالان، در پیامی ویدیویی که از رسانههای نزدیک به گروههای مسلح کرد پخش شد، گفت که ابتکار صلح به مرحلهای رسیده که نیازمند گامهای عملی است.
اوجالان در این پیام ویدیویی که در آن در کنار دیگر اعضای زندانی پکک دیده میشود، گفت: «این طبیعی است که شما بهصورت علنی خلع سلاح گروههای مربوطه را به شکلی که انتظارات مجلس ترکیه و کمیسیون آن را برآورده کند، تردیدهای عمومی را از میان بردارد و تعهدات ما را محقق کند، تضمین نمایید.»
او افزود: من به قدرت سیاست و صلح اجتماعی باور دارم، نه به سلاح و از شما میخواهم این اصل را در عمل پیاده کنید.
رهبر ۷۶ ساله حزب کارگران کردستان در این پیام ویدیویی هفت دقیقهای که نخستین حضور او در انظار عمومی از زمان محاکمهاش در ۱۹۹۹، یعنی بیش از دو دهه پیش به شمار میرود، همچنین از ایجاد یک کمیته پارلمانی برای نظارت بر روند صلح حمایت کرد.
اوجالان که از سال ۱۹۹۹ در جزیرهای در نزدیکی استانبول زندانی است، نخستین بار در فوریه گذشته از این گروه خواست تا کنگرهای برگزار کرده و بهطور رسمی خود را منحل کند. در پاسخ به این درخواست، پکک در ماه مه اعلام کرد که منحل خواهد شد و از مبارزه مسلحانه دست خواهد کشید؛ یعنی پایانی بر چهار دهه درگیری مسلحانه.
فراخوان اوجالان برای پایان دادن به جنگ، گامی تعیینکننده در جهت خاتمه دادن به نزاعی چند دههای بود که از دهه ۱۹۸۰ تاکنون دهها هزار قربانی گرفته است.
به نظر میرسد پیام ویدیویی روز چهارشنبه اوجالان خطاب به مبارزانی باشد که شاید هنوز نسبت به ترک مبارزه مسلحانه تردید دارند.
او گفت: مرحله مبارزه مسلحانه پایان یافته است. این یک شکست نیست، بلکه یک دستاورد تاریخی است. اکنون باید مرحله مبارزه مسلحانه، داوطلبانه جای خود را به سیاست دموکراتیک و قانون بدهد.
ابراز امیدواری اردوغان
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه در سخنانی در برابر نمایندگان حزب حاکم خود گفت که انتظار دارد پیشرفت قریبالوقوعی در روند صلح حاصل شود. او افزود که اگر این تلاشها بهطور کامل پا بگیرد، نهتنها ترکیه بلکه کل منطقه از آن سود خواهد برد. اردوغان همچنین ابراز امیدواری کرد که این روند بدون خرابکاری پیش برود.
او گفت: اگر دیوار ترور فرو بریزد، انشاءالله همهچیز تغییر خواهد کرد. از درد و اشکهای بیشتر جلوگیری خواهد شد. برندگان این روند، تمام ترکیه خواهند بود، ترکها، کردها و عربها. و پس از آن کل منطقه.
او افزود: امیدواریم این روند مبارک هر چه زودتر با موفقیت به پایان برسد، بدون حادثه و بدون اینکه توسط محافل تاریک و فاسد خراب شود.
در نخستین گام از روند خلع سلاح پکک، انتظار میرود گروهی از مبارزان این سازمان در روزهای آینده طی مراسمی نمادین در شهر سلیمانیه، واقع در منطقه خودمختار کردستان عراق، سلاحهای خود را زمین بگذارند.
زاگرس هیوار، سخنگوی پکک، گفت که گروهی ۲۰ تا ۳۰ نفره از کوهها پایین خواهند آمد و سلاحهای خود را در برابر نمایندگان سازمانهای غیردولتی و ناظران دعوتشده منهدم خواهند کرد.
پکک مدتهاست که پایگاههایی در کوهستانهای شمال عراق دارد. نیروهای ترکیه بارها عملیات و حملات هوایی علیه این گروه در عراق انجام دادهاند و حتی در این مناطق پایگاههایی ایجاد کردهاند.
دولت عراق در بغداد سال گذشته ممنوعیت رسمی علیه این گروه جداییطلب اعلام کرد؛ گروهی که پیشتر نیز در ترکیه غیرقانونی اعلام شده بود.
روز سهشنبه ابراهیم کالین، رئیس سازمان اطلاعات ترکیه، برای گفتوگو درباره روند صلح و دیگر مسائل امنیتی با نخستوزیر عراق، محمد شیاع سودانی و دیگر مقامهای عراقی به بغداد سفر کرد. این خبر را خبرگزاری رسمی آناتولی اعلام کرده است.
یورونیوز