۱۴۰۳-۰۹-۲۱
  • facebook
  • twitter
  • telegram
  • instagram

شواهد تازه از ردپای روسیه در سندرم مرموز هاوانا

  • ۱۴۰۳-۰۱-۱۴

فرورتیش‌آنلاین: بر اساس گزارش تحقیقاتی مشترک بین سه رسانه خبری، ادعا می‌شود که یکی از واحدهای اطلاعات نظامی روسیه که در حوزه حملات به سراسر اروپا نقش دارد، احتمالا از سلاح‌های شنیداری علیه تعداد زیادی از دیپلمات‌ها و ماموران مخفی آمریکایی در سراسر جهان استفاده کرده باشد.

تحقیقات مشترک روزنامه لتونیایی «اینسایدر»، برنامه خبری «۶۰ دقیقه» و وب‌سایت آلمانی «اشپیگل» دست‌های پشت پرده‌ای را در ایجاد عارضه‌های نامشخص جسمانی و اسرارآمیز که به عنوان «سندرم هاوانا» شناخته می‌شوند، روشن‌تر می‌کند.

نام سندروم هاوانا برای نخستین‌بار در سال ۲۰۱۶ میلادی بر سر زبان‌ها افتاد، زمانی که دیپلمات‌های آمریکایی در پایتخت کوبا گزارش دادند که شب‌ها ناخوش احوال می‌شوند و صداهای گوش‌خراش می‌شنوند. این موضوع باعث گمانه‌زنی‌هایی در مورد احتمال حمله دشمن خارجی با استفاده از یک سلاح شنیداری شد.

تا به امروز، بیش از ۱۰۰ مورد از این ناخوشی که به طور رسمی به عنوان عارضه ناهنجار بهداشتی  AHIs شناخته می‌شود از سوی ماموران مخفی، دیپلمات‌ها، افسران نظامی و پیمانکاران آمریکایی در چین، اروپا و واشنگتن دی.سی. گزارش شده است.

 

سوابق حملات سرویس مخفی نظامی روسیه

این گزارش تحقیقی با استناد به اسناد رهگیری‌شده اطلاعاتی روسیه، گزارش‌ سفرها، فراداده‌های استخراجی از تماس‌های تلفنی و به گواهی شاهدان عینی تهیه شده و نشان می‌دهد که واحد شماره ۲۹۱۵۵ سازمان اطلاعات نظامی روسیه پشت این حملات مرموز بوده است.

واحد ۲۹۱۵۵، یکی از جوخه‌های ترور و خرابکاری اداره کل اطلاعات نیروهای مسلح فدراسیون روسیه است که در سال‌های گذشته با یک سری تلاش‌های بی‌ثبات‌کننده قتل‌های سیاسی در جمهوری چک، مولداوی، بلغارستان، مونته‌نگرو و بریتانیا مرتبط بود.

بر اساس این تحقیقات، اعضای ارشد این واحد اطلاعاتی به دلیل ساخت «سلاح‌های غیر مهلک شنیداری» با اعطای جایزه مورد تشویق قرار گرفته و جایگاه سیاسی آن‌ها ترفیع یافته است.

با توجه به گزارش اینسایدر، قبل از همه این‌ها دو حمله جداگانه دیگر نیز در نوامبر ۲۰۱۴ در فرانکفورت آلمان روی داده است و این بدین معنی است که حملات مبتنی بر صدا و فرکانس‌های رادیویی ممکن است زودتر از این موارد هم وجود داشته باشد.

 

علائم سندرم هاوانا

مسکو قبلا هر گونه مسئولیت در قبال این حوادث مرموز را رد کرده بود،‌مضافا اینکه اطلاعات ایالات متحده نیز به این نتیجه رسید که دخالت خارجی در ایجاد سندرم هاوانا با علائم مزمنی همچون میگرن، سرگیجه و افسردگی «بسیار بعید» است.

سازمان‌های اطلاعاتی در مارس ۲۰۲۳ گزارش دادند که این علائم احتمالا نتیجه بیماری‌های زمینه‌ای، عارضه‌های مرسوم و عوامل محیطی بوده است. اولین افسر سازمان اطلاعاتی آمریکا (سازمان سیا) که تحت تأثیر سندرم هاوانا در کوبا قرار گرفت، در اظهارنظر خود با اینسایدر، ارزیابی را سازمان‌های اطلاعاتی مردود خواند.

این افسر سازمان اطلاعاتی آمریکا با نام مستعار آدام در این خصوص گفته، آنچه که تحقیقات طولانی‌مدت «اینسایدر» نشان می‌دهد این است که یا جامعه اطلاعاتی ایالات‌متحده قادر به انجام اساسی‌ترین وظیفه خود نیست، یا در جهت لاپوشانی حقایق و آسیب‌دیدگی کارکنان و مردم نقش داشته است.

کنگره ایالات متحده در سال ۲۰۲۱ قانونی تحت عنوان «هاوانا» را تصویب کرد که به موجب آن وزارت امور خارجه، سازمان سیا و سایر سازمان‌های دولتی ایالات متحده اجازه دارند به کارکنان و خانواده‌های افرادی که در طول مأموریت تحت تأثیر این عارضه قرار گرفته‌اند، مبالغی را پرداخت کنند.

یورونیوز

خبرها