فرورتیشآنلاین: نخستوزیر فنلاند اعلام کرد که این کشور قصد دارد از پیمان بینالمللی منع مینهای ضدنفر موسوم به «پیمان اتاوا» خارج شود.
این تصمیم در واکنش به تغییرات اساسی در محیط امنیتی اروپا و افزایش تهدیدات از سوی روسیه اتخاذ شده و فنلاند که یکی از جدیدترین امضا کنندگان پیمان یاد شده به حساب میآمد، بنا به کنارهگیری از آن دارد.
به گفته پتری اورپو، نخستوزیر فنلاند تغییرات اساسی در محیط امنیتی اروپا باعث شده است که کشورش (به عنوان عضو ناتو و هممرز با روسیه) تصمیم به خروج از پیمان ۱۹۹۷ اتاوا بگیرد.
اورپو در یک کنفرانس خبری اظهار داشت: «فنلاند و اروپا باید تمام اقدامات لازم را برای تقویت تواناییهای بازدارندگی و دفاعی خود، چه به صورت فردی و چه در چارچوب ناتو، مورد ارزیابی قرار دهند. ما پیشنهاد کردیم که فنلاند روند آمادهسازی برای خروج از توافق اتاوا را آغاز کند.»
این اقدام فنلاند در حالی صورت میگیرد که کشورهای دیگری مانند لهستان، لیتوانی، لتونی و استونی که همگی عضو ناتو هستند نیز قصد خروج از این پیمان را دارند. این کشورها افزایش تهدیدات امنیتی از سوی روسیه را دلیل اصلی تصمیم خود عنوان کردهاند.
تصمیم دولت فنلاند نیازمند تأیید پارلمان این کشور است و خروج رسمی، شش ماه پس از تصویب پارلمانی اجرایی خواهد شد.
به گفته ایرو سارکا، پژوهشگر ارشد در موسسه فنلاندی امور بینالملل، این اقدام نشاندهنده آمادگی فنلاند برای استفاده از تمامی ابزارها برای حفاظت از امنیت ملی خود است، حتی اگر این امر به معنای مصالحه بر سر قوانین بینالمللی باشد.
او افزود: اگرچه این تصمیم از منظر حقوق بینالملل بهترین راهحل نیست، اما توانایی نظامی را به حداکثر میرساند و راهکاری مقرونبهصرفه برای تضمین امنیت فنلاند ارائه میدهد.
فنلاند که ۱۳۴۰ کیلومتر مرز مشترک با روسیه دارد، پس از تهاجم مسکو به اوکراین در سال ۲۰۲۲ تلاشهای خود را برای تقویت دفاع و امنیت مرزی افزایش داده است.
این کشور در پی تهاجم نظامی روسیه سیاست بیطرفی چندین دههای خود را کنار گذاشت و درخواستی برای عضویت در ناتو ارائه کرد.
فنلاند اواسط دسامبر ۲۰۲۳ میلادی پس از ورود حدود ۱۰۰۰ مهاجر غیرقانونی، مرز شرقی خود با روسیه را بست.
هلسینکی سپس مدعی شد که این موج مهاجرت توسط روسیه سازماندهی شده است؛ ادعایی که مسکو آن را رد کرد.
الینا والتونن، وزیر خارجه فنلاند به خبرنگاران گفت که کشورش همچنان به مسئولیتهای بشردوستانه و استفاده مسئولانه از مینها پایبند است، اما در عین حال افزود: «متأسفانه، ما همسایهای داریم که به توافقهای بینالمللی احترام نمیگذارد.»
تصمیم مشابه در جناح شرقی ناتو
دوویله ساکالینه، وزیر دفاع لیتوانی از طرح فنلاند برای خروج از پیمان اتاوا استقبال کرد و با انتشار پستی در فیسبوک نوشت: این نشانهای روشن است که منطقه ما برای تقویت دفاع و بازدارندگی جدی است.
او افزود: تصمیم طولانی مدت منطقهای اکنون کامل شده است؛ کشورهای عضو ناتو که با روسیه هممرز هستند، تمام اقدامات لازم را برای اطمینان از اینکه هرگز چکمه کثیف یک سرباز روسی از مرزهای ما عبور نکند، انجام خواهند داد.
به گفته ایرو سارکا، پژوهشگر ارشد در موسسه فنلاندی امور بینالملل، اعلام آمادگی پنج کشور برای خروج از پیمان اتاوا نشان میدهد که «کشورهای خط مقدم ناتو (در برابر تهدیدهای روسیه) از منظر سیاست دفاعی در حال همگرایی هستند».
پیمان اتاوا استفاده، انبار کردن، تولید و انتقال مینهای ضدنفر را منع میکند. بیش از ۱۶۰ کشور و قلمرو در این پیمان عضویت دارند اما ایالات متحده و روسیه هیچکدام جزو امضاکنندگان آن نیستند.
فنلاند سال ۲۰۱۲هنگام پیوستن به این پیمان، استفاده از مینهای ضد نفر را کنار گذاشت و متعاقب آن بیش از یک میلیون مین را منهدم کرد.
به گفته پتری اورپو، نخستوزیر فنلاند، این کشور قصد دارد تا سال ۲۰۲۹هزینههای دفاعی خود را به حداقل سه درصد از تولید ناخالص داخلی افزایش دهد و به منظور مقابله با وضعیت رو به وخامت پیشرو، اصلاحاتی را در نیروهای دفاعی خود صورت دهد.
نخستوزیر فنلاند ضمن ابراز امیدواری از جلب حمایت پارلمانی در کشورش افزود: با چنین راهکارهایی، اطمینان حاصل خواهیم کرد که توان دفاعی کشور برای سالهای آینده در وضعیت خوبی قرار خواهد گرفت.
یورونیوز