فرورتیشآنلاین: همزمان که رسانههای جهان روی رخدادهای کاخسفید و اظهارات «دانلد ترامپ»، رئیسجمهوری سابق این کشور تمرکز کردهاند، اتفاقاتی هم در فضا جریان دارد اما کمتر مورد توجه قرار میگیرد.
پس از مواجهه نزدیک میان ایستگاه فضایی بینالمللی چین و دو دستگاه از ۱۶۰۰ ماهواره «استارلینک» پرتاب شده توسط شرکت «اسپیسایکس»، «ایلان ماسک» اظهار داشت که در مدار سیاره زمین جا برای «دهها میلیارد» ماهواره فضا وجود دارد. اما با این وجود، او به خطر بالای تصادف ماهوارهها در فضا اشارهای نکرده است.
بر اساس اعلام یک تیم پژوهشی مستقر در بریتانیا، در ۹۰ درصد برخوردهای نزدیک در فضا به احتمال زیاد پای استارلینک در میان است چرا که شرکت ایلان ماسک در نظر دارد ۱۲ هزار ماهواره به فضا پرتاب کند. علاوه بر این، نوری که از ماهوارههای استارلینک در آسمان شب متصاعد میشود، میتواند بر کارایی رصدخانههای روی زمین تاثیر منفی بگذارد.
از سوی دیگر نیروی هوا فضای آمریکا در سال 2014 اقدام به پرتاب ۴ ماهواره در قالب «برنامه دانش موقعیتی فضا» کرد تا ماهوارههای دیگر کشورها را در مدار استوایی زمین را رصد کند. ماهوارههای مستقر در مدار استوایی تا حدی قادرند در موقعیت خود نسبت به زمین ثابت باشند. این امر آنها را برای ارسال اطلاعات به ماهوارههای رله، که سیگنالهای سطح بالا را دریافت و منتقل میکنند، ایدهآل میسازد.
ماهوارههای برنامه دانش موقعیتی فضای آمریکا قادر هستند مقادیر زیادی سوخت را حمل کنند و به راحتی به ماهوارههای دیگر کشورهای جهان در مدار استوایی زمین نزدیک شوند تا آنها را رصد کرده یا کارهای مخرب دیگری انجام دهند.
بر اساس گزارشی که توسط «بنیاد امنیت جهانی» با عنوان «توانمندیهای ضد فضایی جهان: یک ارزیابی با منابع باز» منتشر شد، ماهوارههای برنامه فوق الذکر ایالات متحده در دستکم ۸ برخورد نزدیک با ماهوارههای چینی و روسی آن هم با فاصلهای حدود ۱۰ کیلومتر داشتهاند.
اواسط سال ۲۰۲۰ یکی از ماهوارههای آمریکا (USA 271) تنها ۲۰ کیلومتر با یکی از ماهوارههای چین فاصله داشت و باعث شد تا عملکرد عادی آن مختل شود.
محیط فضا برای همه کشورها به اندازه کافی جا دارد، اما به نظر میرسد دولت و شرکتهای آمریکایی تمایل دارند از آن به عنوان حیاط خلوت خود استفاده کنند. این در حالی است که سیاستمداران غربی چین را به «تسلیحاتی کردن فضا» متهم میکنند؛ فضایی که باید از آن استفاده صلحآمیز و منظم صورت گیرد.