نتایج یک مطالعه گسترده در بریتانیا درباره ترکیب واکسنهای کووید-۱۹ نشان داد افرادی که واکسنهای آسترازنکا یا فایزر را بهعنوان نخستین دُز دریافت کردند و پس از ۹ ماه به آنها واکسن مدرنا تزریق شد پاسخ ایمنی بهتری نشان دادند.
متیو اسنیپ، استاد دانشگاه آکسفورد به رویترز گفت: «ما یک پاسخ ایمنی واقعا خوب را در سراسر جهان پیدا کردیم. در واقع این پاسخ ایمنی، بالاتر از حد تعیین شده با دو دُز واکسن آسترازنکا است.»
یافتههایی که از دُزهای ترکیبی حمایت میکند، میتواند این امید را به کشورهای فقیر و در حال توسعه ارائه دهد که در صورت کمبود در عرضه واکسن برنامه تزریق ترکیبی را پیگیری کنند.
به گفته محققان، اگر واکسن آسترازنکا ابتدا تزریق شود و به دنبال آن فرد بعد از مدت معین، واکسن مدرنا یا نوواوکس دریافت کند، پادتنها و سلول تی [انواع سلولهای دستگاه ایمنی بدن] بیشتری نسب به دو دُز آسترازنکا تولید میشود.
مطالعه روی هزار و ۷۰ داوطلب همچنین نشان داد که تزریق یک دُز واکسن فایزر و سپس واکسن مدرنا در دُز دوم، بهتر از دو دُز واکسن فایزر است. همچنین تزریق واکسن فایزر و سپس نوواوکس آنتیبادیهای بالاتری را نسبت به دو دُز واکسن آسترازنکا ایجاد میکند. گرچه این مورد آخری نسبت به دو دُز فایزر، پادتنهای کمتری تولید میکند.
طبق مطالعه دانشگاه آکسفورد که در مجله پزشکی لانست منتشر شده است، هیچ نگرانی مبنی بر تزریق واکسنهای متفاوت از نظر ایمنی وجود ندارد.
بسیاری از کشورها قبل از اینکه دادههای معتبری در دسترس باشد، ترکیب واکسنها را استفاده کردند.
مدت ایمنی که واکسنها ایجاد میکنند تحت بررسی است و دُزهای تقویتی نیز در مطالعات مورد توجه قرار میگیرد.
آقای اسنیپ همچنین گفت که این نتایج ممکن است رویکردهای جدیدی برای ایمنسازی در برابر سایر بیماریها ایجاد کند.
این مطالعه همچنین نشان داد که تزریق یک دُز واکسن آسترازنکا و به دنبال آن واکسنهای فایزر یا مدرنا و یا نوواوکس میتواند پاسخ ایمنی قویای را ایجاد کند که مطابق یافتههای ژوئن گذشته است.